27 Nisan 2013 Cumartesi

Ukrayna'da Üniversite Okumak

Son dönemlerde üniversite sınavlarının giderek zorlaşması, üniversiteyi kazananların bir türlü mezun olamaması gibi nedenlerden dolayı ''yurt dışından üniversite eğitimi'' giderek önem kazandı.Her yıl yurt dışında okumak isteyen sayısı artsa da bu artış belirli soruları da yanında getiriyor.


1) Yurt dışında en ucuz üniversite hangi ülkededir ?

Bu sorunun cevabını kendimde çok araştırmıştım.Araştırmamın sonuçları Ukrayna'yı işaret etti.

2) Ukrayna'da üniversite okumak Türkiye'de okumaya göre daha pahalı mıdır ?

Eğer Türkiye'de özel bir üniversite okuyorsanız.Yıllık cebinizden harç parası 16.000TL para çıkıyor demektir.Ukrayna'da bu harç parası 2.000$-4.000$ arasında değişir.Sonuçla Ukrayna'da üniversite okumak Türkiye'den daha ucuzdur.

3) Ukrayna'da dil eğitimi nasıldır ?

Ukrayna'da okuduğunuz 1 yıl hazırlıkta Rusça görürsünüz.Çevre ve tüm insanların bu dili konuştuğunu düşünürseniz öğrenmekte pek zorluk çekmezsiniz.Ukrayna'da hazırlığı, İngilizce okumak yapılan en büyük hatalardan biridir.Bu hataya düşmeyin.Ukrayna'da İngilizce eğitimi vasat derecededir.

4) YÖK'ten denklik alabilir miyim ?

Malesef ülkemizde hiç bir şey net olmadığından bu konu da muallaktadır.YÖK sizi kendi alanınızda bir sınava tabi tutar.Olay sizde bitiyor demekle yetiniyorum malesef bu konuda.Uluslararası geçerliliği olmasına rağmen Türkiye'de neden geçmediği kısmını henüz kendimde anlamış değilim.

Ukrayna'da üniversite okumak isteyenler için elimden geldiği kadar bir şeyler yazmaya çalıştım.Aslında bu tabloya bakıldığında Türkiye'de 1-2 milyar para verip ikinci öğretim yazmaktansa biraz sıkıntıya girip 4-5 milyara istediğiniz bölümü okuma avantajı var.Unutmadan eklemekte fayda var.Ulaşım, konaklama gibi giderler Türkiye koşullarının çok altındadır.Mezun olduğunuzda ek bir dil bilmeniz konusuna girmiyor bile :)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder